30
08
2017

Europsko MTB prvenstvo za mlade bicikliste

Autor Predrag 0

U petak je završilo Europsko MTB prvenstvo za mlade bicikliste (UEC European Youth Mountainbike Championships) kategorije do 15 i do 17 godina starosti koje je trajalo 5 dana u Stattegu kraj Graza. Hrvatska je sudjelovala sa dva nacionalna tima. Tim do 15 godina sačinjavali su Ida Trstenjak, Mihael Krobot i Ivan Peruško i osvojili su 42 mjesto od 62 tima , dok je tim do 17 godina sačinjavao Karmen Škiljić, Stjepan Hunjak i Mirko Budimilić te su kao tim osvojili 44 mjesto od 78 timova. Vodili su ih izbornik hrvatske MTB reprezentacije Pavao Roset i najbolja hrvatska MTB biciklistica u svoje vrijeme Andrea Kiršić. Pošto sam i sam bio prisutan dva dana na prvenstvu mogu samo reći kako su izbornik i Andrea profesionalno i stručno sa puno korisnih savjeta vodili naše klince, koji i sami, imaju samo riječi hvale za njih dvoje. Hvala vam na tome.
Prvi dan vozio se Time Trial gdje je svaki tim zasebno startao i mjerilo se vrijeme najsporijeg u timu, zbog toga je tim morao zajednički bodriti i „vući“ svojeg najsporijeg.
Drugi dan su timovi vozili štafetu.
Treći dan su biciklisti pokazali svoje vještine na poligonu spretnosti te zarađivali kaznene bodove koji su se pretvorili u kaznene sekunde na XC utrci koja se vozila isti dan popodne.
Četvrti dan su vozili maraton sa preko 500 metara visinske razlike.
Te peti, zadnji dan vozila se XC utrka na produženoj XC stazi.
Sva osvojena mjesta su se zbrajala te se dobio konačni poredak timova, kao i poredak pojedinaca.

Europsko MTB prvenstvo mladih Graz, Austrija

Home/Vijesti/Europsko MTB prvenstvo mladih Graz, Austrija

U Grazu se već tradicionalno od 14. do 18. kolovoza održava Europsko prvenstvo mladih do 15 i do 17 godina. U sastavu reprezentacije nastupaju Ida Trstenjak, Ivan Peruško te Mihael Krobot (do 15) te Karmen Škiljić, Stjepan Hunjak i Mirko Budimlić (do 17).

Prvi dan natjecanja na rasporedu je bila timska utrka u kojoj startaju sva tri člana ekipe zajedno.

Drugi dan Evropskog MTB prvenstva mladih

Home/Vijesti/Drugi dan Evropskog MTB prvenstva mladih

Drugog dana EP mladih na programu je bila štafetna utrka. Svaki član ekipe vozio je jedan krug na XC stazi dugoj 2.5 km.

Kategorija U15 popravila je jučerašnji plasman te završila na 56. mjestu od 62 tima. Prvo mjesto osvojila je Italija.
U kategoriji U17 vodila se žestoka borba za pozicije od starta. I tu je naš tim popravio jučerašnji plasman te štafetu završio na 64. mjestu od 78 timova. Pobjedila je štafeta Danska 1, a zanimljiva je činjenica da tu zemlju na ovom prvenstvu predstavlja čak 16 timova. Domaćin Austrija ima ih 20!
Naši reprezentativci u obje kategorije odlično su odradili današnju utrku te su se borili za svaku poziciju.
Danas ih očekuje natjecanje u spretnosti na poligonu te XCO utrka na dužoj i tehnički zahtjevnijoj stazi.

Treći dan EP mladih u Grazu

Home/Vijesti/Treći dan EP mladih u Grazu

Treći dan EP mladih u Grazu bio je pun događanja i uzbuđenja, sportskih i meteoroloških.
Jedina je suha i čista ostala Ida Trstenjak, ali ne manje znojna i umornija od ostalih. S poligonom se danas nije uspjela sprijateljiti, pa je završila s manje bodova od planiranog. Kako se svaki izgubljeni bod obračunava kao 15 kaznenih sekundi, zaostatak za vodećima bio je prevelik da bi se popravio plasman na XCO utrci.
Ivan Peruško odlično je odradio poligon, te se s 21 bodom od mogućih 24 plasirao na 33. mjesto (od 121). Mihael Krobot bio je ipak previše uzbuđen prije nastupa, tako da je napravio greške na preprekama koje inače na treningu savladava bez problema. Skupio je 14 bodova.
Ubrzo nakon starta utrke počelo je nevrijeme s jakom kišom, pa su Ivan i Mihael vozili po bitno promijenjenoj stazi. No to ih nije omelo u obrani pozicija te su završili kao 55. i 93. Oboje su poslije izrazili zadovoljstvo uvjetima na stazi!
Karmen Škiljić uspjela je zbrisati kiši na poligonu (13/24 bodova), čime je bitno popravila rezultat u odnosu na natjecanje iz 5. mjeseca. Na XCO utrci dobrom je vožnjom po blatu zadržala poziciju.
Mirko Budimlić i Stjepan Hunjak imali su najmanje sreće s vremenom. Od prve stanice na poligonu lijevala im je kiša. Unatoč tome bili su odlični, Mirko sa 20/24 bodova, Stjepan sa 22/24, ali nisu mogli prežaliti izgubljene bodove na sitnicama.
Ubrzo su zaboravili na tugu jer ih je čekala namočena šuma i livada koja se nakon prvog kruga pretvorila u nevozljivu podlogu. Velika većina vozača imalo je tehničkih kvarova na mjenjačima i lancima, pa se trčalo većinu drugog kruga. Nažalost, ni naše dečke nije zaobišao peh, te su izgubili pozicije osvojene na poligonu. Tako se poslije  opet pojavila tuga (ali ne i duga) zbog propuštene prilike za dobrim plasmanom.
Dogovor je da se danas krene u napad  na ‘maratonu’. U to su ime posebno ulašteni okviri i nauljeni lanci. ?

Četvrti dan MTB EP za mlade u Grazu

Home/Vijesti/Četvrti dan MTB EP za mlade u Grazu

Četvrtog dana natjecanja na rasporedu je bio ‘maraton’. Stazu duljine 12,5 km s 440 m penjanja vozile su kategorije U15 M i Ž te U17 Ž. Dečke U17 čekao je nešto duži krug, 13,9 km s 540 m visinske razlike.

I danas su se na startu prve pojavile cure U15. Ida Trstenjak završila je utrku na 63. mjestu i zajednički je zaključak da joj mtb bike mora biti više u pogonu.
Nakon cura na red su došli dečki. Ivan Peruško nažalost je imao problema s lećama, ali je usprkos tome došao do 82. mjesta. Na spustu je nadoknadio većinu izgubljenog vremena. Mihael Krobot je nakon tri pada, natučenog koljena i ramena u cilj ušao kao 90. Više mu se svidio uspon.
Utrku cura obilježio je veliki pad već na samom startu. Karmen Škiljić izbjegla ga je i odlično odradila dugi uspon. Na spustu jedna natjecateljica ispred nje pada te je i nju zadesila ista sudbina. Ipak utrku završava na odličnom 41. mjestu.
Zadnji su se na startu našli dečki U17, njih 154. Stjepan i Mirko dobro su startali i borili se za svaku poziciju. Ni Stjepan Hunjak nije bio pošteđen padova ali srećom bez posljedica. Utrku završava na 114. mjestu. Mirko Budimlić mučio se s ozljedom koljena zadobivenom na jučerašnjoj utrci. Uz bolove završava utrku na 129. mjestu.
Svi reprezentativci i danas su pokazali borbenost i srčanost, i što je bitno, da se mogu oporaviti nakon malo lošijeg jučerašnjeg dana.
Danas idemo u napad na još koju poziciju više.

Peti (posljednji) dan Europskog MTB prvenstva mladih u Statteggu (Graz)

Home/Vijesti/Peti (posljednji) dan Europskog MTB prvenstva mladih u Statteggu (Graz)

Petog (i posljednjeg) dana Europskog prvenstva u Statteggu (Graz) na redu je bila klasična XCO utrka sa zajedničkim startom po kategorijama. Na istoj stazi sljedeće će godine biti održano UCI Europsko prvenstvo (osim za elite), tako da su je U17 (koji su dogodine juniorke/juniori) mogli dobro upoznati. Startne pozicije određene su prema rezultatima protekla tri dana, a s obzirom na veliki broj natjecatelja (kadeti preko 140) očekivala se gužva u prvoj polovici kruga. Zajednički dogovor večer prije bio je napasti od početka bez kalkulacije i pokušati popraviti pozicije, bez obzira što na startu nismo bili u prvim redovima.
Nakon kišne epizode prije dva dana, svanuo je sunčan dan i staza je bila skoro pa idealna.
Prva je krenula Ida Trstenjak, te sigurnom vožnjom bez rizika, uz manje tehničke probleme, završila kao 58.
Mihael Krobot i Ivan Peruško sljedeći su krenuli prašiti po stazi, i vidjelo se da su odlučili pokazati što mogu i znaju zadnji dan.
Mihael unatoč padovima nije posustajao do kraja i imao je najbolju utrku Prvenstva. Ni ozljeda od dana ranije nije ga u tome omela.
Ivan je odlučio pokazati kako se vozi nizbrdo po tehničkim dijelovima i tu je dobivao pozicije. Uzbrdo je unatoč nakupljenom umoru vozio odlično. Završili su kao 76. i 88.
U utrci kadetkinja Karmen Škiljić osjetila je umor nakon četiri intenzivna dana, a nije pomogla ni jaka bol u leđima. Usprkos tome dala je sve od sebe, pogotovo na spustu, no nije bilo dovoljno za ulazak u treći krug (pravilo 80 %). Na kraju je bila 51.
Najteži zadatak imali su kadeti Mirko Budimlić i Stjepan Hunjak zbog velikog broja natjecatelja na startu.
Mirko je zaboravio na bol u koljenu koja ga prati dva dana, te odličnom vožnjom nizbrdo i izvlačenjem maksimuma uzbrdo došao do 113. mjesta.
Danas je Stjepan krenuo u osvajački pohod u želji da popravi dojam nakon blatne utrke. Bez tehničkih grešaka i velikim zalaganjem uzbrdo, a posebno agresivnim spustom, dobijao je pozicije. Ukupno je bio 94.

Više fotografija na slijedečim linkovima:

https://www.facebook.com/predrag.trstenjak/media_set?set=a.1402598619794051.1073742055.100001317807564&type=3&pnref=story

 

https://www.facebook.com/predrag.trstenjak/media_set?set=a.1402732576447322.1073742057.100001317807564&type=3&pnref=story

 

Linkovi na izvješća sa Europskog prvenstva na stranicama HBS-a i više fotografija:

1. dan

2. dan

3. dan

4. dan

5. dan zadnji dan

 

Komentara
0

Ostavi komentar

odabir jezika